donderdag 18 september 2008

Willem de Veroveraar als plaatsvervanger


Tien uur precies
De Duitse schrijver Heinrich von Kleist verhaalt een anekdote over William Shakespeare (1564-1616), van wie tot voor niet al te lange tijd uitsluitend werd gemeld dat hij zo'n groot vrouwenversieder was, maar de laatste decennia is het kennelijk mode geworden — al dan niet in overeenstemming met de feiten — om juist die mannen het odium der homoseksualiteit toe te dichten, hetgeen weer het andere uiterste is, al is niet bepaald zelden gebleken dat een overdaad aan vrouwenjacht inderdaad een vorm van camouflage van de verdrongen werkelijkheid inhield.
Toen de schrijver van onder meer Richard III een voorstelling van dat eigen historische drama bijwoonde, zag en hoorde hij één van de acteurs met een knappe jongedame praten. Hij sloop ongemerkt dichterbij en hoorde het damesmeisje zeggen: "Klop om tien uur drie maal op de deur, en vraag ik 'Wie is daar?'. Dan moet jij antwoorden 'Richard de Derde'. "
Shakespeare die wel weer zin een avontuurtje had, ging een kwartier vóór het afgeluisterde tijdstip naar de afgesproken plek en deed wat het meisje had verlangd: hij klopte drie maal op de deur en gaf het juiste antwoord op de vraag van de andere kant. Hij werd vervolgens binnengelaten en herkend, maar slaagde er vrij snel in de irritatie van de pas bedrogen jongedame te minimaliseren.


Klokke tien meldde de werkelijke minnaar zich, waarop Shakespeare voorzichtig het venster opende en fluisterde: "Wie is daar?" en als antwoord kreeg: "Richard de Derde." Daarop reageerde Shakespeare: "Die komt te laat. Willem de Veroveraar heeft de vesting reeds bezet."
____________
Afbeeldingen
1. Portret van (hoogstwaarschijnlijk, maar 100% zeker is men nog niet) William Shakespeare, in de National Portrait Gallery, London.
2. Shakespeare's handtekening in zijn testament.

Geen opmerkingen: